A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Інклюзивно-ресурсний центр Володимирської міської ради

Як заспокоїти дітей під час війни? Рекомендації для батьків від "Всеосвіти"

Дата: 05.10.2022 10:49
Кількість переглядів: 41

Рекомендації: як заспокоїти дитину в укритті

Психіка дітей дуже вразлива, саме тому вчителі чи батьки під час перебуванні в бомбосховищі мають переконати їх у безпеці та вміти зняти тривожність.

 

Ще донедавна більшість вчителів і батьків уявити не могли, що їм доведеться ховати дітей у бомбосховищі.

Дитяча психіка дуже вразлива. Діти дуже чутливі та сприйнятливі. На найтоншому рівні вони відчувають найменші зміни у поведінці батьків чи вчетелів. Навіть якщо дорослий робить вигляд, що все добре, вони сприймають і переймають нашу тривожність. Як правильно пояснити дитині, що зараз війна, що звуки сирен — це знак йти до укриття, щоб убезпечити себе від вибухів, а головне — як їх заспокоїти?

Перше та найголовніше — не приховуйте правду. Не треба вигадувати власних варіантів подій, казкові та вигадані історії. Будьте відвертими, а головне — переконайте дітей у тому, що дорослі зроблять усе, щоб їх убезпечити.

У телеграм-каналі Ukraine NOW опублікували шість порад про те, як розмовляти з дітьми про війну і поводитися під час воєнного стану.

  • Намагайтеся максимально демонструвати спокій.
  • Поясніть кожен крок та ваші плани. Якщо ви прямуєте в бомбосховище або евакуюєтеся з міста, поясніть дитині, що вдома небезпечно і що вам необхідно взяти найнеобхідніше.
  • Особливу увагу приділіть тому, щоб розповісти, як ви робите все для їхньої безпеки. Дитина повинна розуміти, що вона повністю під вашим захистом. Також варто пояснити дітям, як зараз важливо, щоб вони робили все, що просять батьки чи вчителі, без суперечок.
  • Відволікайте дитину іграми, жартами, розмальовками, уроками, танцями тощо. Говоріть про побутові речі, звичні для нашого минулого життя. Читайте вголос.
  • Практикуйте разом із дітьми квадратне дихання, яке застосовують у стресових ситуаціях і за панічних атак: вдих-затримка дихання-видих-затримка дихання.
  • Також психологи радять намагатися якнайбільше обіймати дитину, зайвий раз тримати за руку, гладити по голові та цілувати. Це заспокоює навіть дорослих.

Нагадаємо, експерти ЮНІСЕФ розробили спеціальний порадник для вчителів, який пропонує низку активностей для різних вікових груп, які можна організувати для дітей, щоб допомогти їм емоційно та фізично впоратися з перебуванням у бомбосховищі під час повітря ної тривоги. Активності містять креативні завдання зі створення стендапів, музики, малюнків тощо.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень