A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Інклюзивно-ресурсний центр Володимирської міської ради

Розвиток дитини до року по місяцях

Дата: 10.12.2020 09:12
Кількість переглядів: 158

Розвиток дитини до року по місяцях

До року дитина розвивається дуже швидко і часто в своєму власному темпі. Але важливо знати, які існують норми, щоб вчасно звернутися до лікарів, якщо щось піде не так.

https://www.huggies.ua/1st-year/vyhovannya-ta-rozvytok-dytyny/-/media/78c94c65958840afbdf55573b4717507.ashx?la=uk-ua

Етапи розвитку дитини по місяцях

У перший місяць у дитини проявляються рефлекси, наприклад, смоктальний і хапальний, а також кроковий. Малюк більшість часу спить і їсть, але може повертати голову, відчуваючи тепло і запах молока.

На другому місяці життя малюк починає стежити очима за іграшками, пробувати смоктати свій пальчик і тримати голову. Він уже добре впізнає голоси і обличчя батьків, пожвавлюється, коли їх бачить, повертає голову на звук.

Під час третього місяця немовля вже вміє посміхатися та «гуліти»: видавати ніжні звуки. Воно може спиратися на руки і тримати голову в положенні лежачи. Малюк фіксує погляд на обличчях батьків, прислухається до їх інтонацій. У вертикальному стані відштовхується від рівної поверхні ніжками.

Четвертий місяць. Це час для посмішок, сміху, спроб тримати груди мами під час їжі, вивчення пальців рук, брязкалець. Дитина може спертися на рівні ручки та навіть намагатися сісти з положення лежачи, якщо вхопиться за великі пальці рук батьків.

У п'ять місяців малюк чітко відрізняє членів своєї сім'ї від інших людей, вміє брати або відштовхувати іграшку, спиратися на ноги, якщо його підтримувати під пахвами. Він намагається вимовляти склади і активно цікавиться всім, що навколо нього.

Півроку. До цього часу малюк вже може перекидатися зі спини на живіт, сидіти, пробувати повзти. Він чітко вимовляє склади і вміє їсти з ложечки, якщо його годувати. Можливо, вже є перший зуб.

Місяць сьомий. Дитина жваво повзає або починає пробувати ходити з підтримкою. Вона часто повторює однакові звуки, знає, як називаються речі і може їх показати або подивитися на них, якщо почує назву.

На восьмому місяці дитина вже може сама встати в ліжечку або біля іншої опори, активно грає різними іграшками. Це час подарувати їй пірамідку і кілька інших іграшок такого ж принципу дії. Може посилитися прихильність до мами. Склади вимовляються все чіткіше, можна почути навіть ціле слово.

Дев'ятий місяць. Крихітка пробує не тільки вставати, але і ходити сама – біля опори або з батьками. Вона розуміє питання, чітко повторює склади за батьками і знає, як грати різними іграшками.

Десять місяців. Дитина вже може грати в «долоньки», говорити прості слова, пити з чашки. Вона розуміє все більше слів і знає, як називаються  частини тіла і значення слова «не можна». В цей час вона дуже копіює дії батьків намагаючись робити все те, що й вони.

Одинадцять місяців життя. У цей час уже є невеликий словниковий запас, багато дітей вже вміють ходити самостійно, пробують одягати себе або іграшки, присідати, знаходити предмети в будинку і пізнавати  їх на малюнках.

У рік дитина повинна знати не менше десяти слів і активно вчити нові. Розуміти звернену до неї мову, розрізняти форми предметів і вказувати на це. Малюк вже вміє пити з чашки сам, приносити різні речі на прохання батьків, знати імена домашніх вихованців і всіх членів сім'ї. Він уже сідає і ходить самостійно, повторює за дорослими слова і дії.

Якщо дитина не вкладається в норми

Потрібно розуміти, що кожне немовля розвивається за своїм графіком. Хтось почне раніше говорити,  повзати або ходити. Але орієнтуватися на приблизну схему розвитку навичок потрібно. У разі, якщо ви помічаєте, що малюк, наприклад, після місяця не реагує на звуки або предмети – потрібно звернутися до лікаря, бо це може бути пов'язано з проблемами зору або слуху.

Складнощі з повзанням можуть бути викликані зайвою вагою, а проблеми з перевертанням – поганим тонусом, тут допоможуть поради фахівців і масаж. Недоношені діти розвиваються за іншою схемою. Якщо ваша дитина народилася раніше, потрібно це враховувати.Р


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень